maanantai 9. maaliskuuta 2015

Vuokramarkkinoilla

Taannoin esiinnostamani uteliaisuuden lisäksi merkitseviä ominaisuuksia kiinalaisissa ovat ylenpalttinen ystävällisyys sekä vieraanvaraisuus. Vieraanvaraisuus saattaa tosin suomalaisittain tarkastellen olla vaivaannuttavaakin, kun kiinalainen livahtaa maksamaan laskun ravintolassa, vaikka kuinka on sovittu, että on meidän vuoromme, ja sitten joutuu painimaan ja käyttämään kaiken oveluutensa sujauttaakseen toiselle rahaa takaisin.

Etenkin Hitachin työnantaja on pitänyt meistä hyvää huolta. Kun saavuimme tähän savuiseen kaupunkiin, yliopisto oli järjestänyt lentokentälle opiskelijapoikasen kyltti kädessä sekä meille kyydin hotelliin. (Ei muuten järjestä Suomessa ulkomaisille tutkijoille.) Hotelli oli yliopiston varaama ja illallinen oli buukattu hotellin ravintolaan, samoin myös seuraavan päivän lounas miehen kollegojen kanssa. Samainen opiskelija nouti meidät seuraavana päivänä hotellilta, vei hankkimaan kännykkäliittymiä ja otattamaan valokuvia erinäisiä papereita varten. Toinen englanninkielessä kunnostautunut opiskelija sai vastuulleen meidän kuljettamisemme maahanmuuttovirastossa ja terveystarkastuksissa. Kolmannen, erään jatko-opiskelijan, jota voisi nyttemmin kutsua Suurmetsurin ystäväksi, kontolle lankesi asunnon etsiminen sekä päiväkotipaikkojen selvitys.

Kielitaidottoman ulkomaalaisen avuttomuus ymmärretään ja tätä tuetaan kaikin keinoin. Näistä yllämainituista tehtävistä olisimme keskenämme suoriutuneet kenties illallisen syömisestä. Sitä en tiedä mitä tehtäviin määrätyt opiskelijat saavat vaivoistaan palkaksi. Arvaan etteivät mitään.

Meille oli yliopiston puolesta järjestetty myös asunto, jota emme kuitenkaan nirsouttamme hyväksyneet. Koska Suurmetsuri oli ehtinyt allekirjoittaa vuokrasopimuksen, kollegansa alkoivat puhua, että tämän ei kannattaisi luopua asunnosta vaan vuokrata se eteenpäin jollekin opiskelijalle hyvällä voitolla. Meistä tämä kuulosti tarpeettomalta ylimääräiseltä huolelta, mutta kun ylemmiltä tahoilta ehdotettiin, että oppiaine voisi vuokrata asunnon, ei Kyösti oikein kehdannut kieltäytyäkään. Suurmetsurin vuokraamassa asunnossa toimii siis tällä hetkellä kolmentoista opiskelijan tietokoneluokka.

Suihkun lattiakaivona toimiva reikävessa taisi olla ratkaiseva tekijä hylkäyspäätöksessä.

Jos nyt mietit, että vuokraako Suurmetsuri kahta asuntoa kaupungissa, niin ei suinkaan. Asuttamamme asunnon virallinen vuokralainen on nimittäin tuo edellä mainittu jatko-opiskelija. Hänen nimissään on myös nettiliittymämme (ja epäilemättä myös vesi, sähkö ja kaasu) ja valokopio hänen henkkaristaan on kaapissamme - sen avulla Kyösti kävi jokin aikaa sitten nostamassa netin nopeutta.

"Oh my god", hän totesi kiinteistövälittäjän toimistossa. Ja toistikin sen. Enkä yhtään ihmettele. Eihän hänellä ollut mitään takeita meidän luotettavuudestamme allekirjoittaessaan sopimuksen kuukausitulojaan korkeammasta vuokrasta. Tämän jälkeen hän opasti meidät tavarataloon, jossa keräsimme ostoskärryihin viisihenkisen perheen perustarpeet kattiloista petauspatjoihin, lainasi 100 euroa kun meillä loppui käteinen kesken, ja järjesti meille pakettiautokyydin uuteen kotiimme.

Elämää operoidaan Kiinassa aivan omanlaisellaan säätämisen tasolla, mutta luottamus pelaa. Toveria ei jätetä pulaan.

4 kommenttia:

  1. Musta tuntuu, etten nyt ehkä ihan ymmärtänyt, kuka vuokraa ja mitä kenellekin, mutta tuosta kiinalaisesta tavasta olla jättämättä toveria pulaan kyllä pidin.

    Ai muuten, tulit ihan mieleen kun luin tässä juuri kiinalaista scifiä ja sitä lukiessani tulin ajatelleeksi, että miten jossain niin vieraalta tuntuvassa paikassa on kuitenkin jotain ihan kauhean tuttua. Ihmisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huoleni on suuri, jos onnistun ylittämään scifiä päätyökseen lukevan naisen ymmärryskyvyn... Tiivistetysti: me emme asu siinä asunnossa, jonka Suurmetsuri on vuokrannut, emmekä me ole vuokranneet asuntoa jossa asumme.

      Toivottavasti tää pulaan jättämättömyyden periaate jatkuu myös lähtöämme yli, niin että emme jää loukkuun näihin vuokrakuvioihin...

      Poista
  2. Apua, meille pompahti Belgradin ja Norjan rinnalle myös Hong Kong/Shanghai-vaihtoehto. Kääk! Ajattelin ekana tätä blogia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja juuri kun minä olen oikein positiiviseksi äitynyt!

      No, ensinnäkin, Hong Kong on ihan eri maa. Ja Shanghaikin on kyllä vähän eri maa. Tietysti esimerkiksi saasteet ovat ongelma noissakin, mutta uskaltaisin väittää, että moni tämän blogin valituksista ei ole ongelma. Niin ja ainakin lapsilisät riittää Osloa pidemmälle! (Joskin Honkkarissa asunnot on kyllä pieniä ja kalliita.)

      Jännä varmaan arpoa noinkin erilaisista vaihtoehdoista. Suurella jännityksellä odotan :)

      Poista