maanantai 23. helmikuuta 2015

Metabloggaamista

Jos luet tätä tietokoneelta, oletkin jo huomannut blogini muuttuneen verkkokalvojasi hiveleväksi visuaaliseksi ilotulitukseksi. Jos kännykältä, klikkaapa sivun alareunan tekstiä "näytä internetversio", unohdettuasi ensin tuon äskeisen luonnehdinnan. Sivupalkista löytyy kaksikin uutuutta: puuttuvaa blogikuvitusta korvaamassa Instagram-kuvani (kiitos Liinan esimerkin ja vinkin) ja niiden alla kuvatutkielmani Wuhanin ilmanlaadusta.

Maisemamosaiikki syntyy samaisen Instagram-tilin kautta klassisella metodilla: yksi kuva samasta kohteesta - parvekkeeltamme etelään - kerran päivässä. En malta itsekään odottaa minkä huikean variaation harmaan sävyjä maisemasta saan esiin! Tähän mennessä kehitys on ollut ihastuttavasti kohti kirkkautta, mutta valitettavasti lomakauden pysähtyneisyydestä huolimatta PM2.5-pienhiukkasluvut ovat pysytelleet 150-200 välillä eli tukevasti myrkyllisen puolella.
 
Varsinainen (ilo)uutinen tulee kuitenkin tässä: nimesin projektini "100 days of Wuhan" sen kummemmin päiviä laskematta. Sittemmin ymmärsin, että sata päivää ehtii hädin tuskin täyttyä ennenkuin palaamme hengittelemään varsinaissuomalaista ekoilmaa. Ajatella! Tässähän tulee melkein haikea olo.

Kolmas uutuus on, että päivitin vihdoin valheellisen bannerini. Suomessa laatimani otsakekuva oli, nyt sen voin tunnustaa, Hongkongista vuodelta 2008. Ja kun nyt tunnustella aloin, kerrottakoon, että kuvittelin blogia laatiessani Wuhanin kaupunkikuvan näyttävän jokseenkin samanlaiselta. Harmi etten enempää tuonut esiin kuvitelmiani tulevasta vuodesta, nyt niille olisi mukava hyväntahtoisesti naureskella.

Kuin kaksi marjaa: Wuhan
ja Hongkong.

Uusi bannerikuva on aitoa Wuhania. Se on kotikadultamme risteävältä isommalta valtaväylältä, ja oletettavasti yksi keskeisiä syitä taksin saamiseen vaikeuteen (heti niiden yleisen vähäisen saatavuuden jälkeen). Tuottaa pientä ruuhkantapaista. Wuhan, Different Every Day on kaupungin slogan, mutta siinä missä pilvenpiirtäjät tuntuvat nousevan pelkän ajatuksen voimin, on tämä kaksikerroksinen valtatiehanke pahasti jäissä. (Tylsä totuus lienee, että pilvenpiirtäjät nousevat ajatuksen sijaan yksityisen rahan voimin, kun taas tämän työmaan kohdalla julkinen sellainen on loppu.)

Lasten kanssa kadussa on kuitenkin viihdykkeensä, etenkin bussilla matkustaessa: se ei nimittäin tarjoa mitään pientä hytkytystä, vaan heittää ihan aidosti penkistä ilmaan. Parasta hupia.

8 kommenttia:

 1. Vau, tossa katunäkymässä on vähän samaa tyyliä kuin Tiranassa - paitsi että siellä taivas oli kyllä hohtavan sininen (tosin oli myös heinäkuu). Onko toi harmaa pelkkää saastetta vai myös ihan luonnonpilviä? Ja huomaako sen saasteen jotenkin muuten kuin silmillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kuvia tihrustamalla huomaa, että joskus taivaassa näkyy pientä pilventapaista vaihtelua, mutta useimmiten se on ihan tasaisen harmaa. Eli aurinkoisenakin päivänä on harmaa taivas. Seuraan, kun viitsin, pienhiukkaslukemia eräältä sivustolta, mutta eipä se oikeastaan tuota kuin pahaa mieltä, koska ilma on vaihtoehtoisesti huonoa tai tosi huonoa.

   Muuten saasteet näkyvät muun muassa alentuneessa elinajanodotteessa - tappaa enemmän kuin tupakka - mutta jos tarkoitit, että miten se ihan konkreettisesti meille näkyy, niin taitaa tuo visuaalinen puoli olla merkittävin. Ensimmäiset kuukaudet yskittiin, mutta sitten se meni ohi. Joko oli sattuvaan saumaan osunut pitkittynyt flunssa tai sitten keuhkomme adaptoituivat olosuhteisiin...

   Poista
 2. Vau! Maisematutkielmahan on taidetta! Siis sen lisäks, että se on täysin pätevää tiedettä. Saanko tilata vedoksen maisemamosaiikista? Muistuttais myös niistä hyvistä puolista Suomen harmaudessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän tämä tosiaan istuisi hienosti vaikka tapetiksi suomalaisen pelkistettyyn sisustukseen. Odotetaan nyt kuitenkin ensin vähän laajempaa otantaa: ties vaikka tulisi joku sininen ruutu joukkoon pilaamaan harmoniaa. (Tässähän joutuu ihan ristituleen, että haluaako mahdollisimman raflaavan kuvasarjan vai kevättä kohti paranevan ilmanlaadun... No jälkimmäisen tietenkin, en ihan lopullisesti ole seonnut.)

   Mutta kiitos, pistetään tilaus ylös!

   Poista
  2. Wuhan-tapetti! En kestä! :D :D :D

   Poista
  3. (Silti haluan tästä taulun. Kato, nyt sulla on mesenaattikin.)

   Poista