sunnuntai 16. marraskuuta 2014

Ilmassa

Meillä on yskä. Ja kyllä, meillä on myös muita flunssan oireita. Silti väistämättä jää pohtimaan missä määrin meitä yskittää Wuhanin ilma.

Pekingissä järjestettiin alkukuusta Aasian ja Tyynenmeren maiden talousfoorumin Apecin kokous, minkä vuoksi kaupungissa yritettiin suuren luokan viherpesua: rakennustyömaat pysäytettiin, satoja tehtaita pysäytettiin ja puolet autoista otettiin rajoituksilla pois liikenteestä.

Siltikään Pekingin ilmaa ei saatu hyväksyttäville pienhiukkasmäärien tasolle kuin muutamana päivänä kokouksen aikana. Näin raportoi Helsingin Sanomien kirjeenvaihtaja Mikko Paakkanen. Hyvän ilmanlaadun rajana pidetään 25 tai 50 mikrogrammaa PM 2.5 -pienhiukkasia kuutiometriä kohden.

Wuhanissa tuo luku oli tänään 209.

Pekingiläinen kuvasi saman maiseman vuoden jokaisena päivänä. Kuva täältä.

Mutta sitten hyviin uutisiin! Tuo samainen Apec tuotti maailmalle historiallisen sopimuksen: Obama ja Xi Jinping kertoivat yhdessä sitoutuneensa kasvihuonepäästöjen vähentämiseen. Tai siis Yhdysvallat lupasi nostaa päästöjen leikkaustavoitettaan ja Kiina puolestaan kääntää kasvun laskuun vuoteen 2030 mennessä.

Ja siinäpä olivatkin ne huonot uutiset. Selitän kuvalla:

Figuuri NYtimesistä.

Sitä voi tuosta tiirailla, millä korkeudella Kiinan käppyrä kohtaa vuoden 2030. Ja täällä minä silti olen, Kiinan jääkaappilukua kasvattamassa.

Itse ajattelin haudata pääni hiekkaan ja hengittää seuraavan kerran kahden viikon päästä Sanyassa.

6 kommenttia:

 1. No niin, kiitos grafiikasta! Aika järeä meno Kiinalla. Olin keskiahdistunut noista hyvistä uutisista jo ennen sitä, mutta eipähän ainakaan helpottanut. ;)

  Toivottavasti Sanya auttaa yskään! Hienolta näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä yritän kovasti tarttua positiivisiin analyyseihin asioita enemmän ymmärtäviltä tahoilta, koska aika jäätävältä tämä tilanne näyttää näin paikan päällä haisteltuna. Että eiväthän kiinalaiset itse pysty elämään kovin kauaa tällä meiningillä - jossain kohtaa talouskasvulle on pakko pystyä laittamaan rajoitteita...

   Ja kiitos! Vähän melkein pelkään, että yskä loppuu jo lentokoneessa. Miten sitten uskaltaa takaisin tullakaan...

   Poista
 2. Aika kauhealta kuulostaa moni juttu, mutta tuo Sanya näyttää kyllä mahtavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin näyttää! Vähän tietysti ristiriitaista on juhlia, että pääsee hengittämään samalla lähtee lentämään eli tuuttaa taas lisää saasteita ilmakehään. Mutta on se sentään suurmetsurin työmatka, niin saa taas vähän omaatuntoa lepyteltyä. Eikä toki ole mikään ekoteko tämä vuotemme kaiken kaikkiaan...

   Poista
 3. Tosi kiintoisaa! Olet suurten tapahtumien polttopisteessä.
  Kuinka kummalta tuntuukaan Kiinan ilmanlaadun ongelmat täällä Perämeren saarella, Hailuodossa. Tuulee, tihmoo vettä, on marraskuun kaamos. Mutta ilma on raikasta niin...
  terkkuja Riitta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raikas on sana, joka herättää kaipuun. Kylmä vesisade ei niinkään. Totta on, että olemme monella tavalla täysin vastakkaisissa olosuhteissa...

   Poista